• A HABER
  • Gündem
  • Avrupa
  • Çin, BM’ye verdiği demeçte, İstanbul tahıl anlaşması ‘diplomasinin umut getirebileceğini’ gösteriyor

Çin, BM’ye verdiği demeçte, İstanbul tahıl anlaşması ‘diplomasinin umut getirebileceğini’ gösteriyor

ABONE OL
28 Eylül 2022 22:25
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çin’in BM’deki en üst düzey diplomatı Büyükelçi Zhang Jun Salı günü şunları söyledi: “Karadeniz tahıl girişiminin imzalanması, çatışma durumlarında bile diplomasinin sonuç üretebileceğini ve umut getirebileceğini zaten gösterdi.”

Temmuz ayında Türk metropolü İstanbul’da imzalanan Karadeniz tahıl anlaşmasını selamlayan Çin , BM’ye bu hareketin çatışma durumlarında bile “diplomasinin sonuç üretebileceğini ve umut getirebileceğini” gösterdiğini söyledi .

Pekin’den gelen yorumlar , Salı günü BM Güvenlik Konseyi’nde Ukrayna ile ilgili bir brifing sırasında geldi.

Çin’in BM’deki en üst düzey diplomatı Büyükelçi Zhang Jun , “Karadeniz tahıl girişiminin imzalanması, çatışma durumlarında bile diplomasinin sonuç üretebileceğini ve umut getirebileceğini zaten gösterdi” dedi.

Türkiye , BM , Rusya ve Ukrayna , Şubat ayında Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından sonra duraklayan üç Ukrayna Karadeniz limanından tahıl ihracatının yeniden başlatılması için 22 Temmuz’da İstanbul’da bir anlaşma imzaladı.

Sevkiyatları denetlemek üzere İstanbul’da üç ülke ve BM yetkilileriyle bir Ortak Koordinasyon Merkezi kuruldu.

Anlaşma kapsamında ilk geminin 1 Ağustos’ta Ukrayna’dan ayrılmasından bu yana, 5 milyon tonun üzerinde tarımsal ürüne sahip 215’ten fazla gemi limanlardan ayrıldı.

Zhang, BM Güvenlik Konseyi’nin görevinin “tarafları mümkün olan en kısa sürede siyasi bir çözümün kapısını açmaya zorlamak” olduğunu söyledi.

Ancak yetkili, “müzakerelerdeki ilgili meşru endişeleri içermesi ve tüm uygulanabilir seçenekleri masaya koyması” gerektiğini de sözlerine ekledi.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yedi aydır sürdürdüğü savaş binlerce insanı öldürdü ve yaraladı ve milyonlarca insanın göçünü tetikledi. Aynı zamanda küresel enerji kaynaklarını istikrarsızlaştırdı.

BM’deki üst düzey Çinli diplomat, barışın herkes tarafından takip edilmesi ve desteklenmesi gerektiğini söyledi.

“Blok çatışması, siyasi izolasyon, yaptırımlar ve baskı, yalnızca bir çıkmaza yol açacaktır” diye uyardı.

Zhang, “Uluslararası toplu güvenlik mekanizmasının çekirdeği olarak Güvenlik Konseyi, Şart tarafından verilen arabuluculuk araçlarını tam olarak kullanmalı ve ateşkes ve barış görüşmelerinin doğru yönüne bağlı kalmalıdır” dedi.

“Özellikle koşulları biriktirmek ve siyasi bir çözüme yer açmak için yapıcı ve sorumlu adımlar atmalı” diyen Bakan, Çin’in tüm barışsever ülkelerle birlikte çalışarak gerilimi azaltmak için aralıksız çaba göstermeye devam edeceğini de sözlerine ekledi. krizi çözmek.

Zhang, Çin’in Ukrayna konusundaki “pozisyonu ve önerisinin” “tutarlı ve açık” olduğunu vurguladı.

“Bütün ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli, BM Şartı’nın amaç ve ilkelerine uyulmalıdır” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.